Fylket får millionar til teknologi

Høgskulen på Vestlandet får saman med Vestlandsforskning nærare 30 millionar kroner til prosjektet ”Teknoløft”.

– Dette er viktig for fylket! Desse midlane gjer at ein får relevant forsking og utdanning nært knytt opp til lokalt næringsliv og tilpassa vår næringsstruktur, seier dagleg leiar i Sogn og Fjordane Næringsråd, Leon Bakkebø.  

Prosjektet handlar om digitalisering, automatisering, robotikk og BigData. Det vil gå over seks år, og vil først og fremst bygge kompetanse ved HVL og VF. Det vil bli fleire med doktorgrad, fleire professorar og seniorforskarar innan teknologifeltet, skriv høgskulen i ei pressemelding.

Gjennom prosjektet skal forskarar jobbe tett med næringslivet i fylket for å spreie kunnskap, ta imot innspel og utvikle konkrete prosjekt i fellesskap.

– Ei sterkare og meir forpliktande samhandling mellom næringsliv og forskningsmiljø på så aktuelle tema, vil skape win-win-situasjonar for alle involverte partar, seier Bakkebø.


Viktig for utdanning

Midlane er viktige for å styrke it-studiene her i fylket, som igjen er viktig for framtidig rekruttering innan desse kompetanseområda, påpeiker han.

– Vi må kunne trekke forsking og utdanning opp mot næringslivet slik at det blir endå meir attraktivt å arbeide og bu i Sogn og Fjordane. Klarar vi å knytte utdanning nærare næringslivet, har vi kome ein lang veg. Desse midlane er viktige bidrag til dette.

Pengestøtte frå fleire

Prosjektet har fått støtte frå fleire aktørar i fylket. Blant anna støttar Fylkeskommunen med seks millionar kroner og Sparebanken Sogn og Fjordane er inne med to millionar. Dei to forskingsinstitusjonane bidreg sjølv med midlar, og næringslivet har gitt støtte.

– Det har vore avgjerande for tildelinga av midlane at næringslivet har vore så sterkt delaktig og engasjert med å støtte opp under prosjektet. Grunnleggande forståing for utvikling og bruk av ny teknologi, og kunnskap om korleis ein skal bruke den på best mogleg måte, vil gagne alle i fylket etterkvart. Alle bransjar vil bli eksponert for digitalisering og automasjon. At vi får vidareutvikle denne spisskompetansen i samarbeid med næringslivet, vil gje oss framtidige konkurransefortrinn.

Blir evaluert

Etter tre år skal prosjektet evaluerast. Ein må då kunne vise til konkrete resultat for å få utbetalt midlane for dei tre resterande åra. Prosjektet har eit budsjett på nærare 45 millionar kroner. Pengane vert fordelt på ulike tiltak som skal heve kompetansen for IT- forskning og utdanning i Sogn og Fjordane.

– Vi har tidlegare vist at vi kan skape nye framtredande teknologiske bedrifter. Blant anna er HighSoft, Tibber, Videonor, Melin Medical verdt å nemne. I tillegg er desse midlane viktig for eksisterande bedrifter. Skal desse forbli konkurransedyktige framover så må dei ta i bruk ny teknologi, blant anna innan digitalisering og robotisering.

Alt blir digitalisert

Det prioriterte temaet digitalisering og automatisering med robotisering og analysar av store datasett (Big Data) er viktige områder der verksemdene i Sogn og Fjordane har behov for påfyll av ny kompetanse. Dei utvalde temaene i Teknoløftet vil bli endå viktigare i tida som kjem.

– Tilgang på auka kompetanse og auka FoU-kapasitet i regionen på desse områda er viktig for vår verdiskaping og evne til innovasjon. Digitaliseringa slår inn i alt. Alt frå råvareproduksjon, produksjonsprosessar og marknadskommunikasjon.

Dette teknoløftet vil gje næringslivet i Sogn og Fjordane nye mulegheiter.